Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Een op de drie mantelzorgers verliet wel eens zijn geduld. Een klein percentage hiervan gaat zelfs  schreeuwen of behandelt degene die ze verzorgen hardhandig. Dit meldt de Volkskrant.

In het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau staat dat er momenteel vier miljoen Nederlanders zijn die zorgen voor hun partner, kind, ouder of vriend. Hiervan voelt een op de tien zich overbelast. De kans dat een mantelzorger zijn geduld verliest wordt groter naarmate deze het gevoel heeft alsof hij teveel taken heeft of als de hulpbehoevende de hulp niet lijkt te waarderen.

Er zijn voorzieningen om mantelzorgers te ontlasten, maar een grote groep weet niet dat deze ondersteuning bestaat of durven er niet om te vragen. “Niet eerder is gemeten hoeveel mantelzorgers hun geduld verliezen. De overbelasten verliezen vaker hun geduld. Daarom moeten mantelzorgers eerder worden ondersteund”, zegt een woordvoerder van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. 

Het aantal mantelzorgers is de afgelopen jaren gestegen. In 2008 waren het er nog 3,5 miljoen. De overheid verwacht dat deze groep blijft groeien, want de overheid springt alleen nog bij als een hulpbehoevende geen verzorger in zijn eigen omgeving kan vinden.

©Nationale Zorggids