Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_bejaarden_cursus_computer_computeren

Gemeenten moeten zich in 2016 beter houden aan de regels bij de ondersteunende zorg aan hun inwoners. Dat vindt seniorenorganisatie ANBO. De belangenbehartiger heeft daarom de juridische spelregels nog eens op een rij gezet, meldt de NOS.

In het document 'spelregels voor gemeenten bij het Wmo-onderzoek' heeft de ANBO samengewerkt met Wmo-advocaat Matthijs Vermaat. “Dit juridisch onderbouwde kader moet een einde maken aan de ondoorzichtige wijze waarop veel gemeenten het onderzoek naar iemands persoonlijke situatie uitvoeren”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan. “Door onduidelijkheid doen burgers soms geen beroep op een maatwerkvoorziening terwijl ze dat wel mogen doen.”

Een week geleden werd bekend dat gemeenten sinds de invoering van de Wmo steeds vaker voor de rechter staan. De meeste conflicten gaan over de toegezegde uren voor huishoudelijke hulp. Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat gebruikers van de Wmo en gemeenten in de eerste negen maanden van dit jaar 1.688 keer voor de rechter stonden. Tot 2015 was dat jaarlijks gemiddeld 1.100 keer. Naast de conflicten over het aantal toegezegde uren voor huishoudelijke hulp, oordelen rechters regelmatig dat gemeenten te weinig onderzoek doen naar de persoonlijke situatie van Wmo-gebruikers.

De Wmo is bedoeld om ouderen langer thuis te laten wonen. De lijst is op basis van deze wet opgesteld. Daarnaast keek de ANBO naar de Algemene wet bestuursrecht, algemene beginselen van behoorlijk bestuur en het binnenkort in werking tredende VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap. De gemeenten zouden in een oogopslag kunnen zien wat hun plichten zijn. Bovendien kunnen inwoners de gemeente controleren of zij zich wel aan de regels houdt. 

© Nationale Zorggids