Normal_pgb

Gemeenten die tot 1 mei 2016 een verlenging van het persoonsgebonden budget (pgb) hebben gegeven, moeten voor 1 februari aan mensen met een pgb laten weten welk besluit zij hierover hebben genomen. Er zijn veel gemeenten die het niet voor elkaar kregen om budgethouders in 2015 opnieuw te beoordelen en eventueel een pgb toe te kennen. Daarom hebben budgethouders een verlenging van hun bestaande indicatie gekregen tot 1 mei of later. Dit meldt Per Saldo.

Het ministerie van VWS, de Sociale Verzekeringsbank, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Zorgverzekeraars Nederland, zorgaanbieders en Per Saldo hebben gezamenlijk afgesproken dat gemeenten die budgethouders nog niet hebben beoordeeld, uiterlijk 1 maart aan de SVB laten weten of er een pgb toegekend wordt en wat het bedrag is. Voor die tijd moeten ze aan de budgethouders laten weten wat hun oordeel is.

Per Saldo vindt het belangrijk dat mensen met een pgb tijdig weten waar ze aan toe zijn. Indien de gemeente iets besluit waarmee een pgb-houder het niet eens is, moet hij minstens drie maanden de tijd krijgen om hierop actie te ondernemen. Als er bijvoorbeeld iets wijzigt in de indicatie, is het mogelijk dat een budgethouder een nieuwe zorgovereenkomst moet sluiten met zijn zorgaanbieder of op zoek moet naar een andere aanbieder.

De belangenvereniging hoopt dat budgethouders voor 1 februari contact opnemen met hun gemeente als zij nog geen duidelijkheid hebben over hun situatie. Dit geldt voor mensen die nog steeds beschikken over het pgb volgens het overgangsrecht uit 2014, van de gemeente een verlenging hebben gekregen tot 1 mei 2016 en nog steeds geen besluit hebben ontvangen. 

©Nationale Zorggids