Logo_logo_per_saldo

Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) moeten volgens belangenorganisatie Per Saldo met een speciale bankrekening zelf hun zorgbetalingen regelen. De bank voorziet randvoorwaarden en controleert de betalingen vooraf. Per Saldo pleit voor deze nieuwe manier van uitbetalen omdat blijkt dat een Kamermeerderheid een alternatief voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zoekt. Dit meldt NOS.

Voordat een dergelijke pgb-rekening wordt verstrekt vindt er met de gemeente of het zorgkantoor een gesprek plaats om te beoordelen of de budgethouder het geld in eigen beheer kan en mag houden. Zodra dit akkoord is bevonden, krijgt de pgb-houder een pbg-rekening bij een bank. Alle betrokken banken controleren of de ingevoerde betalingen overeenkomen met de afgesproken tarieven in de zorgovereenkomst. Dat budgethouders hun rekeningen zelf betalen is anders dan hoe het nu moment gaat, de SVB beheert en betaalt de rekeningen zonder dat de pgb-houder daar invloed op heeft.

Onlangs werd bekend dat er vorig jaar veel onrust was rondom de uitbetaling van het pgb, waardoor staatssecretaris Van Rijn in de problemen kwam. Volgens Per Saldo is één en ander wel verbeterd, maar het is geen stabiele situatie. Wekelijks krijgt het speciale noodteam van de belangenorganisatie veertig klachten binnen. Totdat D66-Kamerlid Bergkamp met het idee voor een pgb-rekening kwam had Per Saldo nog geen geschikte oplossing gevonden. “Het belangrijkste bij een alternatief plan is dat wij eerst zeker willen weten of het zal slagen. Niemand wil een nieuw fiasco. Maar wij zijn hier in ieder geval enthousiast over”, zegt Aline Saers van Per Saldo. Ze ziet dat er nog steeds veel mis gaat bij de SVB waar budgethouders de dupe van worden.

Volgens Saers zijn de SVB of CAK niet de geschikte instanties om als bank te functioneren, dat moeten bestaande banken doen. “Een bank werkt klantgericht en dat is een groot voordeel”, aldus Saers. Vandaag vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over de ICT-problemen waar de SVB mee kampt. VVD-Kamerlid Sjoerd Potters wil dat er bij welk alternatief dan ook altijd controle vooraf moet zijn, daarom is hij er geen voorstander van om de budgethouder verantwoordelijkheid te geven. De PvdA en de oppositiepartijen zien meer in het plan en willen dat staatssecretaris Van Rijn het plan voor een pgb-rekening gaat onderzoeken. 

©Nationale Zorggids