Logo_ango

De rechtbank Midden-Nederland heeft op 15 maart 2016 de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (Ango) failliet verklaard. De vereniging kon de laatste tijd niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Dat meldt Ango.

In januari heeft de Algemene Ledenraad nog maatregelen genomen om een faillissement te voorkomen, maar de financiële problemen bleken te groot. Deze zijn vermoedelijk deels ontstaan door fraude van een oud-bestuurslid. De organisatie heeft aangifte gedaan tegen het oud-bestuurslid en het voormalig dagelijks bestuur is collectief aansprakelijk gesteld.

Door het faillissement worden mensen met een beperking gedupeerd. Zij hebben bijvoorbeeld een financiële bijdrage voor hulpmiddelen gevraagd. Daarbij begeleidde de organisatie mensen met advies en lotgenotencontact. De gelden van de samenwerkende fondsen zijn door het voormalige dagelijkse bestuur overgezet in algemene middelen. Daarom waren deze gelden niet meer beschikbaar voor de toegezegde financiële hulp. Nieuwe aanvragen worden sinds januari niet meer in behandeling genomen.

De curator bekijkt of er mogelijkheden  zijn om de financiële hulpverlening en de advieswerkzaamheden toch op een andere manier te kunnen voortzetten. De komende weken zal er meer duidelijk worden of de toekomst van Ango. 

©Nationale Zorggids