Normal_sport_fysio_therapeut

Minister Schippers van Volksgezondheid gaat de komende jaren miljoenen investeren in topsport in Nederland. Daarbij wil ze ook meer fondsen beschikbaar stellen om ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking meer aan het sporten te krijgen. In een brief die de minister aan de Tweede Kamer schrijft, staat dat er ook nieuwe plannen komen voor bestaande breedtesportprogramma’s en voor maatschappelijk relevant sportonderzoek. Dit meldt Rijksoverheid.

Schippers verleent via de zogenaamde Sportimpuls subsidies aan projecten om mensen aan het sporten te krijgen. Hierbij moet er meer aandacht komen voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. Daarvoor wil Schippers de creativiteit in de sport aanwakkeren door meer ruimte te bieden voor nieuwe ideeën. Er komt daarom een experiment waarbij minder regels gaan gelden voor de projecten. Daarnaast worden er vanaf komend jaar afspraken gemaakt met topsporters over het geven van clinics of presentaties op scholen, in buurten en bij sportverenigingen. Topsporters kunnen op die manier als rolmodel fungeren en een hele belangrijke bijdrage leveren aan het in beweging krijgen van jong en oud.

Niet alleen in de topsport, maar ook op het gebied van onderzoek en innovatie wil Nederland tot de absolute wereldtop behoren. Daarbij hoort een ambitieus programma voor sportonderzoek. Hiervoor stelt Schippers de komende jaren 6 miljoen euro beschikbaar. Dit is aanvullend op de beschikbare middelen voor het programma sportinnovator (jaarlijks 2 miljoen euro). Onderzoekers kunnen dit gebruiken voor maatschappelijk relevant sportonderzoek, zoals het gebruik van nieuwe materialen of onderzoek naar het effect van inspanning op het menselijk lichaam. Om voor het geld in aanmerking te komen moeten aanvragers ook andere financiers vinden.

© Nationale Zorggids