Normal_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op donderdag 30 juni Stichting Zorgzaam Twente een bevel gegeven. Dit bevel houdt in dat de instelling met onmiddellijke ingang de zorg moet overdragen aan een andere betrouwbare zorgaanbieder. Tevens mag Stichting Zorgzaam Twente geen nieuwe Wlz cliënten meer aannemen. De instelling moet binnen 24 uur alle Wlz cliënten en belangenbehartigers/ contactpersonen informeren over dit bevel. Dit meldt IGZ.

Tijdens een inspectiebezoek constateerde de inspectie ernstige tekortkomingen die een acuut risico vormen voor de patiëntveiligheid en de gezondheid van deze (kwetsbare) cliënten. Stichting Zorgzaam Twente heeft te weinig en onvoldoende deskundig personeel in dienst. Er werd niet op toegezien dat cliënten op tijd en op de juiste wijze hun medicijnen kregen. Binnen de instelling was het voor cliënten niet veilig. De opstelling van de bestuurder heeft de inspectie geen vertrouwen gegeven dat de bestuurder op zeer korte termijn de kwaliteit van zorg zou verbeteren.
 
Het bevel geldt voor zeven dagen. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan de geldigheidsduur verlengen. Het bevel wordt pas opgeheven als Stichting Zorgzaam Twente kan aantonen weer te voldoen aan de voorwaarden voor goede zorg.
 
Stichting Zorgzaam Twente levert zorg en begeleiding aan (veelal) jong volwassenen met een psychische en/of verstandelijke beperking.
 
© Nationale Zorggids