Normal_blindenstok_blind_slechtziend

Bartiméus, expertise-organisatie voor slechtziende en blinde mensen, opent op 11 juli een nieuwe locatie aan de Lodewijkstraat in Hengelo. Bartiméus helpt mensen die slechtziend of blind zijn een goed leven te leiden. Daarom vindt de organisatie het ook belangrijk dat haar kennis en kunde dicht bij de cliënten beschikbaar is. Dit meldt Bartiméus.

Op de nieuwe locatie aan de Lodewijkstraat 30 in Hengelo staat een team van 12 deskundigen klaar om mensen te helpen die ondersteuning nodig hebben in hun leven, omdat zij niet of slecht zien.Als een oogarts niets meer kan betekenen, kan een volgende stap zijn te leren omgaan met de beperking, te kijken naar hulpmiddelen, aanpassingen en het aanleren van compenserende vaardigheden, bijvoorbeeld bij het reizen. De oogarts zal dan verwijzen naar een organisatie als Bartiméus.
 
Een cliënt krijgt bij Bartiméus eerst een onderzoek om zijn visueel functioneren in kaart te brengen. Dit kan zowel op de locatie als bij de cliënt in zijn eigen omgeving. Vervolgens wordt er een advies op maat gegeven: wat heeft deze man of vrouw precies nodig? Welke hulpmiddelen (bijvoorbeeld een leesloep) kunnen helpen? En welke aanpassingen, bijvoorbeeld aan de verlichting?
 
Ook geeft het team trainingen, zoals hoe een iPad of iPhone een slechtziende kan ondersteunen in zijn dagelijks leven. Het Bartiméus-team geeft daarnaast groepsbijeenkomsten, waarin mensen kennis en ervaring kunnen delen.
 
© Nationale Zorggids