Normal_internet__pc__muis__computer__ict

De gemeente Den Haag heeft privégegevens van honderden leerlingen uit de stad online openbaar gemaakt, zo blijkt uit een brief van wethouder Saskia Bruines van D66. Naast de gegevens van leerlingen zijn ook data over medewerkers van de sociale werkplaats op straat komen te liggen. Dat meldt het AD.

Het datalek is drie jaar geleden ontstaan bij het opnieuw aanbesteden van het leerlingenvervoer voor kinderen met een fysieke of verstandelijke beperking. De gemeente Den Haag heeft destijds, zo blijkt nu, gegevens verstrekt over 781 leerlingen en 85 medewerkers van sociale werkplaats Haeghe Groep. Het gaat daarbij vooral om adresgegevens, scholen en mogelijk rolstoelgebruik. Er zijn geen namen en leeftijden van de kinderen openbaar gemaakt, zegt Bruines.

RTL Nieuws deed onderzoek naar de zaak en stuitte daarbij op het datalek. Vervolgens heeft RTL 35 andere gemeenten gewaarschuwd over de onterechte publicatie van vertrouwelijke informatie bij de aanbestedingen. Inmiddels is er van een lek geen sprake meer en zijn de problemen met online privégegevens opgelost, aldus Den Haag. Op internet zijn dan ook geen gegevens meer te vinden. De gemeente heeft zowel de leerlingen als de medewerkers van de Haeghe Groep hiervan op de hoogte gesteld.

Door: Redactie Nationale Zorggids