Normal_rolstoel_handicap_beperking

Uit onderzoek van de Utrechtse Rekenkamer blijkt dat Utrechters met een ernstige beperking onvoldoende door de gemeente worden ondersteund om zelfstandig thuis te blijven wonen. Met name het gebrek aan voorzieningen maakt dat de Utrechter met een beperking het lastig vindt om zelfstandig te wonen. Bovendien schort het aan de informatievoorziening van de gemeente, waardoor mantelzorgers overbelast kunnen raken. Dat meldt Skipr.

Er zijn voldoende voorzieningen beschikbaar, maar deze blijken gewoonweg ontoereikend omdat de hulpinstanties niet vindbaar zijn. Mantelzorgers hebben bovendien te kennen geven dat zij meer informatie willen over de beschikbare voorzieningen en de ondersteuning die zij zelf kunnen ontvangen. 

Zware belasting, of zelfs overbelasting, bij Utrechtse mantelzorgers blijkt niet ongewoon. Ze weten soms niet hoe lang zij nog kunnen zorgen voor hun naaste. De Rekenkamer maakt zich hierover zorgen en wil dat de gemeente de mantelzorgondersteuning op orde brengt. Mantelzorgers zeggen met name behoefte te hebben aan meer ondersteuning op praktisch en financieel gebied. Bovendien is het wenselijk als deze ondersteuning proactief is. 

De gemeente komt zwaar te kort bij de regievoering omtrent voorzieningen voor mensen met een ernstige beperking en hun mantelzorgers. Het advies om per week een centraal punt in te rechten waar iedereen met ondersteunings- of mantelzorgvragen terechtkan.

Door: Redactie Nationale Zorggids