Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Onderzoeksinstituut NIVEL heeft samen met Leer Zelf Online een website ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking die naar de huisarts moeten. Op www.naarjehuisarts.nl worden zij voorbereid op hun gesprek met de huisarts en kunnen ze bijvoorbeeld alvast een telefoongesprek oefenen en symptomen vaststellen. Dat meldt NIVEL.

“Iedereen kent dat gevoel wel. Je voelt je niet lekker, maar wat doe je dan? Dat is voor iedereen een lastige vraag, maar ook één van de praktische problemen waar mensen met een verstandelijke beperking tegenaan lopen”, zegt programmaleider Hennie Boeije.

Uitleganimatie Steffie helpt mensen met een beperking met allerlei praktische zaken voor als iemand ziek is. Zo kan ze helpen met de stappen die iemand met een verstandelijke beperking moet nemen als hij of zij ziek is en helpt ze met het vaststellen van klachten en legt ze uit hoe een consult bij een huisarts werkt. Wie een verstandelijke beperking heeft, weet hierdoor beter wat hem of haar te wachten staat waardoor de stress die ermee gepaard gaat, minder wordt.

Ook is er op de website een oefenmodule te vinden waar geoefend kan worden met het maken van een afspraak. Daar is ook de klachtenvaststelling in meegenomen, omdat verstandelijk beperkte mensen het soms lastig vinden om uit te leggen aan hun huisarts. Daardoor gaan ze juist niet naar de huisarts, terwijl dat wel nodig is. Steffie is er voor iedereen die hierover meer informatie nodig heeft.

Op de website is tevens een vragenlijst te vinden die patiënten kunnen invullen om mee te nemen naar de afspraak bij de huisarts. Dit is handig voor de huisarts én voor de patiënt zelf die beter weet waar hij aan toe is. Mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen kunnen ook op www.naarejhuisarts.nl terecht om de vragenlijst daar in het Syrisch, Arabisch en Tigrinya in te vullen. Deze wordt echter in het Nederlands uitgeprint, zodat de taalbarrière eenmaal bij de huisarts minder onoverkomelijk is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids