Normal_rolstoel__gehandicapt__verlamd

De stad Breda heeft een Europese prijs gewonnen die onderstreept hoe toegankelijk de stad is voor mensen met een beperking en ouderen. Vorig jaar won Lyon de prijs, die de Access City Award heet. Afgelopen dinsdag werd de winnaar bekend gemaakt in Brussel. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

Breda heeft als stad met een middeleeuws centrum, volgens EU-commissaris Marianne Thyssen van Werk, Sociale Zaken en Arbeidsmobiliteit, erg hard gewerkt aan de toegankelijkheid van het centrum. Mensen met een beperking en ouderen kunnen zonder problemen winkels, restaurants en theaters betreden. “Iedereen bij ons kan deelnemen aan de maatschappij”, aldus een trotse locoburgemeester Miriam Haagh.

Vijf finalisten

In totaal waren er 52 kandidaten, van wie vijf de finale hebben gehaald. Breda als winnaar werd gevolgd door het Franse Evreux, Gdynia in Polen, Kaposvár in Hongarije en Vigo in Spanje. Voor de toegankelijkheid is gekeken naar verschillende onderdelen van toegankelijkheid: vervoer, gebouwen, werkplekken, speelplaatsen en ict-faciliteiten.

Door: Redactie Nationale Zorggids