Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Voor zij-instromers en doorstromers wordt het gemakkelijker om een zorgdiploma te behalen. Via leereenheden kunnen volwassenen sneller in de gehandicaptenzorg of de ouderenzorg aan het werk door middel van onderwijs op maat. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en ActiZ hebben daartoe de handen ineengeslagen. Dit meldt ActiZ.

Het personeelstekort in zowel de gehandicaptenzorg als de ouderenzorg wordt steeds groter, met name door vergrijzing. Veel nieuwe medewerkers moeten aangetrokken worden via zij-instroom, maar zonder relevant zorgdiploma kunnen ze niet zomaar aan de slag. Het beroepsonderwijs gaat nu via leereenheden beter aansluit bij hun wensen en leerbehoeften. De focus ligt op wat iemand al kan en wat iemand nog bij kan leren. 
 
Door opleidingen in kleinere eenheden aan te bieden wordt het aantrekkelijk om voor de zorg te kiezen of door te stromen naar een andere functie of branche. De mbo-certificaten of diploma’s die met de leereenheden behaald kunnen worden, hebben binnenkort een landelijke dekking. 
 
Door: Nationale Zorggids