Normal_portemonnee__geld__betalen

ABN-AMRO en Rabobank gaan extra kosten rekenen voor het opnemen van contact geld. Hiermee willen ze de volgens hen hoge kosten van het beschikbaar stellen van contant geld dekken. Ieder(in), Oogvereniging en ouderenbonden vinden dat het rekenen van extra kosten voor contant geld direct weer afgeschaft moet worden. De kosten worden al gedekt uit de vaste kosten die rekeninghouders aan hun banken betalen, stellen zij. Ruim 1,5 miljoen mensen (waaronder ouderen en mensen met een beperking) zijn in enige mate tot volledig afhankelijk van contant geld. Dit meldt Ieder(in). 

Ook geldt dat mensen die niet of voldoende digitaal vaardig zijn, of zich geen digitale middelen kunnen veroorloven en mensen in de schuldhulpverlening, dat zij in enige mate of volledig afhankelijk zijn van contant geld. Er komt een moment waarop digitale betaalmiddelen aantrekkelijker of gebruiksvriendelijker worden voor de 1,5 miljoen mensen die afhankelijk zijn van cash, maar digitale betaalmiddelen zijn vooralsnog geen gelijkwaardig alternatief.

Het is voor deze groep van groot belang dat er geen belemmering is bij het opnemen van contact geld, zeggen Ieder(in), de Oogvereniging en ouderenbonden. Zoals extra kosten bij geldopname. Zolang er geen goed alternatief is voor cash, moet contant geld overal geaccepteerd worden als wettig betaalmiddel, zonder extra kosten.

Tweede Kamer is voor afschaffing

Minister Wobke Hoekstra heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij het belang van contant geld onderschrijft. Een breed gedragen motie onderstreept het belang dat contant geld beschikbaar moet blijven, zonder extra kosten.

Door: Nationale Zorggids