Normal_rolstoel_beperking_handicap

Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, roept op om te investeren in 10.000 werkplekken bij sociaal ontwikkelbedrijven, zodat beschikbaar werk kan worden uitgevoerd door mensen die nu aan de zijlijn staan. Dit meldt Cedris. 

Sociaal ontwikkelbedrijven krijgen veel verzoeken vanuit het bedrijfsleven om extra werk uit te voeren. Volgens Cedris is dat een gouden kans om mensen die nu aan de kant staan bij betaald werk in te schakelen. Ondanks de bijna 1 miljoen werkzoekenden is het voor sociaal ontwikkelbedrijven vaak niet mogelijk deze kans te benutten. Niet omdat er geen geschikte mensen zijn, maar omdat er onvoldoende middelen zijn om hen te begeleiden, aldus de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt.

Extra begeleidingsbudget

Cedris schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat sociaal ontwikkelbedrijven per direct aan 10.000 mensen werk kunnen bieden als het Rijk hiervoor 90 miljoen euro extra begeleidingsbudget beschikbaar stelt. Door deze investering kan beschikbaar arbeidspotentieel worden ingeschakeld. De uitvoering van de Participatiewet is volgens nieuwe Cedris-voorzitter Mohamed el Mokaddem een forse verliespost. “Als dat niet verandert zijn over 5 jaar de sociaal ontwikkelbedrijven niet langer levensvatbaar, waardoor straks veel mensen die we nodig hebben op de arbeidsmarkt weer thuiszitten.”

Door: Nationale Zorggids