Normal_rolstoel_parkeerplaats

Het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) is samen met een groot aantal gemeenten het project Digitale GPK (Gehandicaptenparkeerkaart) gestart om parkeren voor mensen met een beperking beter te regelen. Het moet voor gebruikers van een GPK makkelijker worden om, bijvoorbeeld via een app, op te zoeken welke parkeerregels op een specifieke locatie gelden en inzicht te krijgen in de beschikbare parkeerplekken. Dit meldt SHPV. 

In het project wordt gewerkt aan een landelijke oplossing voor gemeenten waar gehandicaptenparkeerkaarthouders een digitale vergunning nodig hebben. De nog uit te werken landelijke parkeervergunning maakt het mogelijk om een kenteken te koppelen aan een GPK, wat een voorwaarde is voor digitale handhaving. Het voordeel voor GPK-gebruikers is dan dat zij niet meer in ieder gemeente die ze bezoeken apart een (digitale) parkeervergunning hoeven aan te vragen.

Waarom een digitale gehandicaptenparkeerkaart?

Al lange tijd vragen gebruikers van de Gehandicaptenparkeerkaart om inzicht in de parkeerregels van gemeenten. Iedere gemeente bepaalt namelijk zelf of en hoe houders van zo’n parkeerkaart gratis kunnen parkeren, waardoor het lastig is om te achterhalen welke regels waar geleden. Door de opkomst van de parkeercontrole met scanauto’s, die de papieren GPK niet kunnen lezen, neemt bovendien het aantal onterechte bekeuringen toe. Dit leidt tot ergernis en administratief gedoe bij gebruikers en gemeenten. Het project Digitale GPK wil deze problemen oplossen. Ook wordt onderzocht hoe zo’n digitale kaart kan helpen bij het tegengaan van fraude.

Intentieverklaring

Vorige week vrijdag, op de Internationale Dag van mensen met een beperking, ondertekenden de deelnemende gemeenten een intentieverklaring om een landelijke oplossing te ontwikkelen in samenwerking met het RDW. Het gaat om de volgende gemeenten: Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Helmond, Maastricht, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad, Zandvoort en de Coöperatie Parkeerservice UA. De verwacht is dat meer gemeenten gaan aansluiten.

Door: Nationale Zorggids