Hersenen

GRONINGEN - Er is de laatste tijd een toename van het aantal mensen bij wie een Autisme Spectrum Stoornis wordt gediagnosticeerd. Bij deze groep mensen komen problemen met het verwerken van prikkels veel voor. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft laten weten een onderzoek te starten naar de effectiviteit van een behandeling tegen deze overprikkeling.

De behandelmethode voor mensen met autisme om de prikkels beter te kunnen verwerken wordt uitgevoerd door bureau R95. Dit is zowel een re-integratiebureau als een zorginstelling.

De deelnemers krijgen informatie over hoe prikkelverwerking bij autisme  in zijn werk gaat. Met een trainer gaan zij vervolgens na hoe bij hen de prikkelverwerking verloopt en welke problemen zij daarmee hebben.

De problemen met prikkelverwerking kunnen leiden tot verschijnselen als (zware) vermoeidheid, niet kunnen concentreren, niet kunnen nadenken, niet of traag reageren, angst of paniek, hoofdpijn, migraine, huilen (emotioneel) of snel boos of geïrriteerd zijn. Hierdoor kunnen problemen ontstaan als driftbuien, oververmoeidheid, agressie en opstandig gedrag.

In het onderzoek zullen gezondheidswetenschappers van het ziekenhuis nagaan of de behandelmethode daadwerkelijk leidt tot minder gezondheidsklachten en meer sociale deelname. Het onderzoek vindt plaats via vragenlijsten vóór, tijdens en na de behandeling onder de deelnemers. Tevens wordt een vragenlijst toegestuurd aan personen die de deelnemers goed kennen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz