Normal_levenseindekliniek

(Novum) - Het voortbestaan van de Levenseindekliniek loopt gevaar omdat zorgverzekeraars weigeren de kosten van euthanasie te vergoeden. Dat stelt directeur Steven Pleiter, die de opstelling van de verzekeraars hekelt. Alleen Menzis vergoedt de kosten.

De kliniek kreeg in de anderhalf jaar van haar bestaan meer dan 1100 euthanasieverzoeken. Het ging om mensen die bij hun eigen arts vergeefs om euthanasie hadden gevraagd. Tweehonderd van hen kregen alsnog euthanasie.

De zorgverzekeraars vergoeden euthanasie via de huisarts wel. Via de Levenseindekliniek is het echter duurder vanwege 'uitvoerige voorbereiding en reistijd- en kosten'. Verzekeraars willen euthanasie via de kliniek onder meer niet vergoeden omdat ze de zorg al bij huisartsen hebben ingekocht en de kliniek niet in een behoefte voorziet.

"Wij nemen complexe zorg over van de behandelend artsen", reageert Pleiter in een verklaring. Ik vind het schrijnend dat deze gespecialiseerde laatste hulp nu betaald moet worden uit giften, schenkingen en subsidies."

Tweede Kamerleden Khadija Arib (PvdA) en Linda Voortman (GroenLinks) hebben minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gevraagd bij de verzekeraars aan te dringen op vergoeding.