Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_computer_cursus_bejaarde

Voor sommigen kan het verstandig zijn om na een terroristische aanslag de tv een tijdje uit te zetten en de krant even weg te leggen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen, die meer dan zes uur per dag berichtgeving volgden over de aanslagen tijdens de marathon in Boston, vaker een stressstoornis ontwikkelden dan degenen die veel minder keken. Dat meldt de Volkskrant.

Onderzoekers van de universiteit van Californië toonden aan dat mensen die de berichtgeving intensief volgden zelfs vaker last hadden van stress dan degenen die tijdens de aanslag ter plaatse of in de buurt waren. Het effect lijkt bovendien progressief: elk uur extra berichtgeving leidt tot een verdere toename, zo blijkt uit de studie die maandag is gepubliceerd in PNAS.

Na de bomaanslag tijdens de marathon van Boston in april van dit jaar werden voor het onderzoek  bijna vijfduizend volwassen Amerikanen ondervraagd. Dit gebeurde twee tot vier weken na de aanslag. Mensen die dagelijks zes uur of meer berichtgeving hadden gevolgd, bleken tot negen keer vaker stress te vertonen dan degenen die het nieuws maximaal een uur per dag hadden gevolgd. Respondenten bij wie sprake was van acute stressstoornis gaven aan onder meer last te hebben van ontregelende gedachten en overmatige alertheid.

De onderzoekers zien in hun onderzoek een nieuwe aanwijzing dat traumatische beelden een negatieve invloed kunnen hebben op het geestelijk welzijn. De resultaten zijn volgens hen opmerkelijk, te meer omdat in het nieuwe handboek van de psychiatrie, de in mei verschenen DSM-5, mediablootstelling nog expliciet wordt uitgesloten als mogelijke oorzaak van stressstoornissen.

© Nationale Zorggids