Normal_drugs

(Novum) - Ratten die verslaafd zijn aan cocaïne gaan minder van de drug gebruiken als ze een bestaand geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson gebruiken. Dat blijkt volgens de Universiteit van Amsterdam uit onderzoek van een Amsterdamse wetenschapper. De parkinsonpil brengt bij de dieren de verstoorde dopaminehuishouding op orde.

Door het gebruik van cocaïne komt dopamine vrij, een stof die het beloningscentrum in de hersenen stimuleert. Bij de ratten in het onderzoek - dat werd uitgevoerd in de Verenigde Staten - bleek na verloop van tijd tegen de verwachting in dat bij dezelfde hoeveelheid cocaïne de hoeveelheid dopamine die vrijkwam afnam.

Om het dopamineniveau op peil te houden moet een verslaafde rat in zo'n situatie meer coke gaan gebruiken om hun beloningscentrum te blijven prikkelen. Bij ratten die het parkinsonmedicijn kregen om hun dopaminehuishouding te herstellen, nam het cocaïnegebruik weer af.

"Het laat zien dat overmatig cocaïnegebruik bij verslaafden mogelijk kan worden teruggedrongen met een medicijn dat al is toegelaten", aldus onderzoeker Ingo Willuhn, die nu verbonden is aan het AMC in Amsterdam en het Nederlands Herseninstituut van de NKAW. Volgens hem worden nu studies met mensen gepland.