Normal_7561214972_5fa49b48ff_b

Uit cijfers van het CBS blijkt dat relatief veel mensen die professionele begeleiding nodig hebben in Limburg wonen. Het aantal hulpbehoevenden is ook in het noorden en oosten van Nederland hoger dan het landelijk gemiddelde. Psychiatrische aandoeningen zijn vaak de oorzaak. Dit meldt regionale omroep Limburg1. 

Het gaat voornamelijk om hulp bij praktische zaken, zoals het organiseren van persoonlijke verzorging, verpleging of behandeling. Psychiatrische aandoeningen zijn daarbij vaak de reden dat een persoon begeleid moet worden. Het aantal mensen dat dit soort hulp nodig heeft ligt hoger in Limburg dan elders in het land. Nationaal gezien zijn er ruim een kwart miljoen mensen die praktische zaken in hun dagelijks leven niet in hun eentje kunnen organiseren. Dat is twee procent van alle Nederlandse volwassenen. 
 
Dat in bepaalde regio’s meer vraag is naar professionele begeleiding kan de financiele druk op de gemeenten vergroten, wanneer in 2015 de verantwoordelijkheid voor de begeleiding van langdurig zieken, gehandicapten en ouderen over gaat van de rijksoverheid naar de gemeenten. 
 
In Limburg is het aantal mensen dat begeleiding nodig heeft het hoogste in de grote stedelijke gemeenten, zoals Maastricht, de regio Parkstad, Sittard-Geleen, Roermond, Weert en Venlo. Van de plattelandsgemeenten scoorden Echt-Susteren en Roerdalen bovengemiddeld.
 
© Nationale Zorggids