Normal_defensie

(Novum) - Het ministerie van Defensie heeft onnodig lang gehandeld bij het helpen van een Bosnië-veteraan met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat stelt de Nationale Ombudsman in een donderdag gepubliceerd rapport.

De man werd in 1993 als militair naar voormalig Joegoslavië uitgezonden. In 2006 deed hij een beroep op Defensie nadat hij eerder een poging tot zelfdoding had gedaan. Ook was de toestand in zijn gezin uitermate zorgelijk. De behandeling van de man begon echter pas jaren later, in 2010.

De moeder van de man schreef in 2012 een klachtenbrief naar Defensie, waarop ze pas een jaar later na tussenkomst van de ombudsman antwoord kreeg. Het ministerie kon geen reden geven voor de vertraging van de behandeling van de veteraan.

De ombudsman vindt dat de veteraan onnodig lang heeft blootgestaan aan spanningen en stress, onder meer door de herbeoordelingen. "Defensie heeft onvoldoende invulling gegeven in de bijzondere zorgplicht naar deze veteraan", zo staat in het rapport. De ombudsman benadrukt dat een snelle en adequate behandeling van psychisch beschadigde veteranen belangrijk is.