Normal_autisme_jongen__compfight_

Ouders die op latere of juist op jonge leeftijd kinderen krijgen, hebben meer kans dat hun kind autistisch is. Dat blijkt uit onderzoek onder 5,7 miljoen kinderen uit verschillende landen, meldt Trouw.

Wetenschappers uit onder meer Zweden en de Verenigde Staten analyseerden een dataset van 5,7 miljoen kinderen, van wie 30.000 met autisme kampt. Ze onderzochten de relatie tussen de leeftijd van de ouders en het risico op autisme bij hun kind.

Het was al bekend dat een oude vader het risico op autisme verhoogt. De kans op een kind met autisme bij een vader van vijftig jaar of ouder is 66 procent hoger dan bij een man die in de twintig vader wordt. "Oude vaders lopen meer risico omdat hun zaadcellen en DNA voortdurend worden gekopieerd. Denk maar aan het kopiëren van foto's”, zegt Jan Buitelaar van het Radboudumc. “Als je die eindeloos kopieert kunnen er ook foutjes ontstaan en bij zaadcellen noem je dat mutaties.

Tienermeisjes die een kind krijgen, hebben een achttien procent hogere kans op een autistisch kind. Buitelaar: "Bij tieners speelt hun lifestyle waarschijnlijk een rol. Tieners hebben meestal geen stabiele partnerrelatie, een zwangerschap is vaak niet gepland en ook psychosociale factoren zorgen voor stress. Het kan ook maar zo zijn dat hun lichaam nog niet volgroeid genoeg is voor een zwangerschap." 

Een onderzoeker laat weten dat oudere stellen die graag een kind willen zich geen zorgen hoeven te maken, omdat het merendeel van de kinderen zich normaal ontwikkelt.

© Nationale Zorggids