Normal_geld_steiging_omhoog

Bewindvoerders en budgetbeheerders van mensen met een psychische aandoening, verslaving of ander probleem zijn boos op banken. Dit komt vanwege de hogere banktarieven die banken hanteren. De stijging kan oplopen tot honderden procent, blijkt uit onderzoek van de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI), meldt Trouw. 

Door geautomatiseerde banksystemen moeten cliënten, die hun geldzaken uit handen geven aan bewindvoerders en budgetbeheerders, vaak enkele euro's per maand betalen voor transacties die zij niet hoeven te betalen als ze zelf hun rekening beheren. "Hiermee worden de meest kwetsbare burgers gestraft voor het feit dat zij een beschermende maatregel nodig hebben", zegt BPBI-voorzitter Jan Mastwijk. "Zij worden zwaarder belast inzake bankkosten dan andere burgers."

Het gaat om kleine bedragen, maar voor deze groep telt elke euro omdat ze het al niet breed hebben. Als banken extra kosten in rekening brengen, is het voor bewindvoerders en budgetbeheerders misschien handiger om de cliënt zelf een rekening te laten openen. “Maar dat heeft nadelen”, reageert Wouter Busch, manager stadsgeldbeheer bij stichting De Tussenvoorziening, die ruim duizend rekeningen onder zijn hoede heeft. “Zo is het met onze doelgroep ontzettend moeilijk afspraken maken. Dan zal onze medewerker vaak voor niets bij de balie van de bank staan. Voor ons is het beheren van zo'n individuele rekening omslachtiger dan wanneer die op naam van de stichting staat." 

© Nationale Zorggids