Normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

Ambassades in het buitenland hebben steeds meer werk van verwarde Nederlanders. Ongeveer zestig keer per jaar is het nodig dat een Nederlander met psychiatrische problemen met consulaire hulp wordt gerepatrieerd. Dat meldt De Volkskrant. 

Volgens Tessa Martens, clusterhoofd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, is dat een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. “De oorzaak van die stijging weten we niet precies. Maar reizen is natuurlijk veel gemakkelijker geworden, via internet zijn vluchten zo geboekt.”

De ambassade heeft meegemaakt dat een Nederlander naakt het verkeer in Madrid stond te regelen of dat een Nederlander tijdens een spirituele reis in een ashram in India het zicht op de werkelijkheid is verloren. In een kwart van de gevallen gaat het om mensen die nooit eerder klachten hebben gehad, blijkt uit cijfers van Health Care Special Services, een bedrijf dat in opdracht van verzekeraars of de overheid zorgverleners naar het buitenland stuurt.

Psychische klachten kunnen door een reis verergeren, zegt Wiljo Meester van Health Care Special Services. “Mensen onderschatten vooraf de impact van het verblijven in een vreemde, exotische cultuur, in een land waar je de taal niet spreekt. Je ziet bovendien dat het vaker misgaat wanneer mensen alleen op reis gaan.” 

Wanneer een reiziger geen reis- of zorgverzekering heeft, probeert het ministerie via geld van familieleden de verwarde persoon naar Nederland te halen. 

© Nationale Zorggids