Normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

Gemeenten in Nederland hebben de zorg voor verwarde mensen nog steeds niet orde. Dit blijkt uit tweede tussenreportage door het zogenoemde Aanjaagteam Verwarde Personen. In geen enkele gemeente is het beleid voor de opvang van verwarde mensen rond. Vooral in de preventie en voegsignalering schiet het gemeentebeleid nog tekort. Dit melden Skipr en GGZ Nieuws.

Het streven was voor alle gemeenten om deze zomer het beleid voor de zorg van verwarde personen uitgewerkt te hebben waarna het aanjaagteam zijn taak zou neerleggen. Dit doel is waarschijnlijk niet haalbaar, zegt voorzitter Liesbeth Spies. Zij vraagt gemeenten om doortastender aan de slag. De situatie is inmiddels urgent. Huisartsen kunnen naar eigen zeggen de zorg voor mensen met psychische problemen niet meer aan. Ook de politie en organisaties als het Leger des Heils waarschuwen dat verwarde mensen vaak niet de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.
 
Dat het gemeentebeleid nog niet op orde is, komt doordat de problemen in de praktijk weerbarstig zijn, aldus Spies. De vraagstukken zijn complex waarbij aan de ene kant maatwerk nodig is maar tegelijk veel partijen tegelijkertijd betrokken zijn. Volgens Spies werken gemeenten hier hard aan en is het Aanjaagteam onder de indruk van de verbetering die reeds zijn doorgevoerd. Dat het streven naar een sluitende aanpak breed wordt gedeeld biedt perspectief voor de toekomst, vindt Spies: “Nu is het moment om met volharding samen verder door te pakken en de leefwereld van personen met verward gedrag centraal te stellen”.
 
© Nationale Zorggids