Normal_geld

Stichting Lelie zorggroep heeft bijna twee ton incorrect gedeclareerd bij zorgverzekeraars. De GGZ-aanbieder heeft dit zelf gemeld bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en gaat het te veel gedeclareerde bedrag terugbetalen. De NZa meldt op haar website dat het afziet van verdere handhavingsmaatregelen omdat de zorgaanbieder de fouten adequaat heeft aangepakt.

De Lelie zorggroep meldde zich eind 2014 bij de NZa met het bericht dat er mogelijk fout is gedeclareerd. Vervolgens heeft de instelling Price Waterhouse Coopers onderzoek laten doen naar de wijze waarop er wordt gedeclareerd. Daaruit bleek dat er een onderaannemer van de Lelie zorggroep zeer waarschijnlijk meer uren in rekening bracht dan er in werkelijkheid zijn geleverd. Het zou gaan om een bedrag van 187.000 euro.

Inmiddels is besloten om het contract met de betrokken onderaannemer te verbreken. Ook is de Lelie zorggroep gestopt met het werken via onderaannemers in de GGZ, zodat dergelijke incidenten in de toekomst niet meer voorkomen.

Dat de NZa geen handhavingsmaatregelen treft, heeft een aantal redenen. “Wij wegen daarbij onder meer af of de instelling het onderzoek op eigen initiatief is gestart, haar gedrag gewijzigd heeft, maatregelen neemt om herhaling te voorkomen en of het teveel gedeclareerde wordt terugbetaald. De NZa ziet in dit specifieke geval af van verdere handhavingsmaatregelen”, stelt de NZa.

© Nationale Zorggids