Normal_ggz

De Bed-op-recept regeling (BOR) biedt ggz-patiënten die een crisis voelen aankomen de mogelijkheid om een rustige nacht in de kliniek door te brengen. Deze regeling dreigt door bezuinigingen te worden afgeschaft. Onderzoek in opdracht van de cliëntenraden van GGZ Rivierduinen geeft aan dat cliënten dit vangnet wel nodig hebben. Dit meldt GGZ Nieuws. 

De BOR is voor veel cliënten van grote waarde. Wanneer zij een crisis voelen aankomen, kunnen ze naar de beschermde omgeving van een kliniek waar ze veilig zijn voor zichzelf, de angst hanteerbaar wordt gemaakt en de paniek wegebt. Wanneer de BOR wegvalt, kan de spanning oplopen tot op onaanvaardbare hoogte. Uit het onderzoek blijkt dat cliënten zonder BOR uit wanhoop openbare ruimtes opzoeken en zichzelf zodoende omringen met mensen. Zo hopen ze te voorkomen dat ze zich verwonden of van het leven beroven. Dat dit niet altijd een toereikende oplossing is, blijkt uit het feit dat het aantal zelfmoordpogingen, interventies, politieoptredens en ziekenhuisopnames bij cliënten die geen gebruik kunnen maken van de regeling, flink oploopt.

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat cliënten geen alternatief kunnen bedenken voor deze regeling. Het wegvallen van de BOR treft cliënten dus niet enkel persoonlijk, maar lijkt ook te leiden tot hogere maatschappelijke kosten. Volgens GGZ Rivierduinen is het daarom belangrijk dit kleinschalige onderzoek uit te breiden naar andere GGZ instellingen met meer cliënten. 

©Nationale Zorggids