Normal_depressief

Een kwart van de vluchtelingen in Nederland lijdt aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of aan een depressie. Deze aandoeningen komen bij de algemene bevolking minder vaak voor, zo schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Dat meldt Skipr. 

Hulpverleners moeten rekening houden met de mentale gezondheid van vluchtelingen. De Gezondheidsraad schrijft in het advies: “Participatie bevordert de geestelijke gezondheid van vluchtelingen, maar gezondheid is ook essentieel om te kunnen participeren.” Traumatische gebeurtenissen hoeven niet te leiden tot depressie, maar er zijn wel een aantal risicofactoren die psychische problemen kunnen veroorzaken. De Gezondheidsraad wijst onder andere op taalproblemen, discriminatie, gebrek aan sociale ondersteuning en de uitkomst van een asielprocedure.

Er zijn omstandigheden die eraan kunnen bijdragen om psychische problemen te voorkomen zoals een sociaal netwerk opbouwen, een passende baan vinden en goede accommodatie. Het is volgens de Gezondheidsraad aannemelijk dat de geestelijke gezondheid van vluchtelingen verbetert als hulpverleners rekening houden met deze sociale factoren. Toch geeft het toe dat er weinig wetenschappelijk bewijs is voor de positieve invloed van deze factoren.

©Nationale Zorggids