Normal_copyright_stockfreeimages_hand_medicijnen_pillen_medicatie

GGZ Nederland vindt dat er vernieuwing nodig is in het onderzoek naar de behandeling van psychische stoornissen. Dit staat in de onderzoeksagenda die GGZ Nederland gisteren aan minister Schippers overhandigde. Dat er vernieuwing nodig is, betekent niet dat er helemaal geen innovatief onderzoek gedaan wordt in Nederland, want in het voorjaar wordt een grootschalige studie naar de behandeling van terugkerende depressies gestart, meldt NOS.

De behandelmethode binnen de grootschalige studie die op 1 juni van start gaat is ketamine. Een middel dat tegenwoordig voornamelijk wordt gebruikt als psychedelische harddrug. Aan de studie doen 128 Nederlanders met een terugkerende depressie mee. Gedurende twee maanden krijgen ze dagelijks een capsule. Een groep proefpersonen zal de pil met ketamine dagelijks innemen en een andere groep krijgt een placebo-pil. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van professor Robert Schoevers van de Rijksuniversiteit van Groningen. Mensen waarbij andere behandelmethoden niet aanslaan zullen baat hebben bij ketamine, verwacht de professor. “In een eerdere pilotstudie zagen we dat personen met ernstige depressieve klachten veel baat kunnen hebben bij het gebruik van ketamine. Hun stemming en slaappatroon verbeterden en ze kwamen weer in contact met hun emoties. Dat is een hoopgevend effect”, zegt Schoevers.

Schoevers benadrukt dat de ketamine niet getest wordt op mensen die last hebben van milde depressieklachten, of mensen die het middel voor recreatieve doeleinden willen gebruiken. Personen die jarenlang lijden onder de terugkerende depressies en daardoor verschillende behandelingen hebben ondergaan; dat is de doelgroep. De professor zegt dat de proefpersonen geen hallucinaties hoeven te verwachten. “We letten goed op de bijeffecten. Van ketamine kun je psychotisch worden, maar bij de kleine dosering die wij gebruiken, is die kans erg klein."

©Nationale Zorggids