Normal_psyche__gedachten__psychiatrie__psychologie__hersenen

De afgelopen tijd heeft de psychiatrie zich te veel maatschappelijke problemen laten opdringen. Daarom wil Damiaan Denys zich sterk maken voor duidelijkere grenzen binnen het vakgebied. Denys is de nieuwe voorzitter van de beroepsvereniging psychiaters NvVP. Dat meldt Skipr. 

Volgens Denys zijn psychiaters er niet voor het streven naar geluk of om mensen goed te laten voelen. “Dat zijn geen doelstellingen die tot de psychiatrie behoren. Teveel maatschappelijk issues zijn de laatste jaren tot het domein van de psychiater gerekend. Onder druk uit de maatschappij, maar ook door onszelf zijn 'de randjes' van het vak opgezocht. Het is tijd om duidelijke grenzen te stellen”, zegt Denys. Hij denkt daar niet makkelijk over, het zal een zware klus zijn waarbij de beroepsgroep met elkaar de schouders eronder dient te zetten. Uiteindelijk moet de psychiater de moed hebben om terug te vallen op zijn eigen deskundigheid en inzichten. Denys wil deze uitdaging aanpakken door op zoek te gaan naar een nieuwe identiteit van het vak.

Denys is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en is tevens afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Hij wordt tijdens het 44ste Voorjaarscongres van de NvVP van 30 maart tot en met 1 april aangesteld als nieuwe voorzitter. 

©Nationale Zorggids