Normal_psychische_hoofdpijn_falen_verdrietig

Behandeling voor werkgerelateerde problemen die niet alleen werk-gerelateerd zijn moeten vergoed worden vanuit de Zorgverzekeringswet (ZvW) en niet door de werkgever, vindt de Federatie van psychologen, psychotherapeuten en pedagogen P3NL. Steeds meer mensen met psychische klachten als een burn-out of overspanning zitten ziek thuis of komen niet aan het werk. Iemand die kampt met een dergelijk psychisch probleem moet behandeling krijgen vanuit de Zvw, ongeacht de oorsprong of locatie van de stoornis. Dat meldt P3NL.

Hiermee reageert de federatie op het rapport van het Zorginsituut Nederland (ZiN) over participatie van cliënten met een psychische stoornis. Het overheidsbeleid is erop gericht om mensen met psychische problemen terug te krijgen op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Onduidelijk is welk financieringsregime er wordt gehanteerd voor activiteiten of interventies in de ggz die (arbeids)participatie van de cliënt moeten bevorden. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft het Zorginstituut daarom gevraagd om meer inzicht te geven in de reikwijdte van de Zvw.

Naar aanleiding hiervan is P3NL een consultatie gestart. “Klinische en functioneel herstel valt onder de curatieve zorg en dus onder de Zvw. Behandelingen dienen ook bij te dragen tot structurele verbetering van effectiviteit van op maatschappelijk en persoonlijk herstel gerichte interventies. Arbeidsparticipatie is een wezenlijk onderdeel van functioneel herstel”, zo schrijft P3NL in een brief aan het Zorginstituut. 

© Nationale Zorggids