Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_drinken_bejaarde_koffie_thee

Het innemen van voldoende vocht is belangrijk om alle lichamelijke processen goed te laten verlopen. Toch blijkt dat ongeveer 30 procent van de ouderen met dementie in het verpleeghuis gedehydrateerd is. Dit blijkt uit exploratief onderzoek dat is gedaan onder 58 ouderen en 60 personeelsleden. Er werd niet voldoende vocht ingenomen, waardoor herkenningssignalen zoals een droge tong en lengtegroeven in de tong geconstateerd werden. Dit meldt Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vocht voor ouderen is 1.7 liter, hoewel dit afhankelijk is van een aantal persoonlijke factoren zoals beweging, leeftijd en gezondheidstoestand. Uit het onderzoek van Simone Paulis, verpleegkundig specialist ouderengeneeskunde, en Marleen Pullens, hoofddocent Master Advanced Nursing Pratice aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, blijkt dat een verminderde vochtbalans regelmatig voorkomt bij ouderen met dementie. Het aantal ouderen met dehydratatie in dit onderzoek ligt hoger bij deelnemers met dementie, dan bij deelnemers zonder dementie.

In totaal was 29,1 procent van de ouderen met dementie gedehydrateerd op één van de drie onderzoeksdagen. Hierbij waren herkenningssignalen van dehydratatie aanwezig, zoals een droge tong, lengtegroeven in de tong en gewichtsverlies. Echter bleek in de medische gegevens van die patiënten niets te staan over dehydratatie en vochtinname.

Hoewel de deelnemende ouderen een verminderde vochtbalans hadden, dronken zij niet minder dan anderen. Ook was de kennis van de verpleging in orde. Paulis en Pullens geven aan dat er nog meer onderzoek nodig is om de redenen van dehydratie in deze groep deelnemers te achterhalen. Zo zou gekeken moeten worden of de leidraad van 1,7 liter per dag voor iedereen aangehouden moet worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids