Normal_ggz34324

In Amsterdam Zuidoost zijn er weinig psychologische voorzieningen. De inwoners van dit stadsdeel zijn niet bereid om verder te reizen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) en worden daardoor als zorgmijdend gezien. Daarom opent ggz-instelling Arkin een polikliniek in Zuidoost. De Ganzenhoef is vanaf deze week één dag per week open. Mensen kunnen er terecht voor de meest uiteenlopende psychische klachten. Dat meldt het Parool.

Annette Sanders van Arkin heeft uit gesprekken met huisartsen en andere zorgverleners kunnen concluderen dat mensen die in de Bijlmer wonen en psychische problemen hebben, hun omgeving niet willen verlaten om gepaste hulp te krijgen. Huisartsen zien regelmatig mensen terugkeren die eigenlijk naar een psycholoog of therapeut moeten.

“Deels heeft het niet willen reizen een financiële oorzaak. Soms speelt schaamte mee om onder de mensen te komen, zoals bij mensen met morbide obesitas. Maar het is verder moeilijk te verklaren waarom veel mensen uit Zuidoost niet naar andere stadsdelen willen voor behandeling”, zegt Sanders. Het kan zijn dat mensen geen psychologische hulp willen of onvoldoende gemotiveerd zijn om heen te gaan. Om daar efficiënt mee om te gaan is Arkin onder andere op zoek gegaan naar specifieke behandelaren. Cliënten in Zuidoost zijn voornamelijk gekleurd, aldus Sanders, en psychologen zijn doorgaans blank. Daarom is Arkin op zoek naar psychologen met dezelfde culturele achtergrond.

Na de zomer wil Arkin dat de Ganzenhoef drie dagen per week zijn deuren opent. Als alles goed gaat worden dat er later vijf. De polikliniek biedt mensen hulp bij een depressie, verslaving, eetstoornis of angst. Ook biedt het jeugd- en gezinszorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids