Normal_bejaarde_zorg_thuiszorg_eenzaam_oudere

Ggz-instelling Dimence biedt ouderen met psychische problemen de mogelijkheid om een virtuele fietstocht te maken door hun eigen levensverhaal. Ouderen komen tijdens de tocht bijvoorbeeld hun geboortehuis tegen, de omgeving waarin ze zijn opgegroeid en andere locaties waar ze goeie herinneringen aan hebben. Dat meldt Dimence.

Dimence ontwikkelt voor iedere patiënt een persoonlijke fietsroute. Ouderen zitten op een hometrainer met trapondersteuning en krijgen via een beeldscherm hun persoonlijke virtuele omgeving te zien. Het fietsen heeft als doel om depressieve klachten te verminderen, de zin van het leven te hervinden en mooie gebeurtenissen te herbeleven. De patiënten moeten zich realiseren dat zij belangrijke sociale rollen hebben gehad, en nog steeds hebben. Het levensverhaal helpt ze bij deze realisatie.

Alle ervaringen die opgedaan worden tijdens het fietsen kunnen in groepsgesprekken, tijdens familiebezoeken of naar eigen behoefte gebruikt worden. Dimence verwacht dat het fietsen van het eigen levensverhaal een grote meerwaarde heeft voor het welzijn van de patiënten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids