Logo_ggz_nederland_logo

De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) lopen steeds meer op. Mensen moeten soms wekenlang wachten voordat zij de hulp krijgen die ze nodig hebben. De oplopende wachtlijsten ontstaan doordat gemeenten niet voldoende zorg hebben ingekocht of door de scherpe afspraken die zorgverzekeraars met zorginstellingen hebben gemaakt. Dat meldt GGZ Nederland.

Uit een enquête van GGZ Nederland, ingevuld door 24 leden, blijken de oplopende wachtlijsten niet alleen bij gemeenten of zorgverzekeraars te liggen, ook een tekort aan psychiaters heeft gevolgen voor de wachtlijsten. Jongeren en volwassenen die te lang moeten wachten kunnen hierdoor onnodig in crisissituaties belanden, zegt GGZ Nederland. Daarom moeten zij er altijd op kunnen rekenen dat zij de juiste zorg krijgen binnen de vastgestelde normen.

Zorgverzekeraars en ggz-instellingen hebben voor 2016 minder zorg afgesproken. Echter niet alle zorg is volledig gecontracteerd bij ggz-organisaties. Het ministerie van Volksgezondheid heeft geld vrijgemaakt voor de ggz, en dat geld is nog niet op. “Geld dat beschikbaar is voor de ggz, moet gebruikt kunnen worden”, zegt Jacobine Geel, GGZ Nederland. Aangezien zorgverzekeraars voor dit jaar minder zorg hebben gecontracteerd dan waarvoor geld beschikbaar is, willen ggz-instellingen de productieafspraken die gemaakt zijn met de verzekeraars alsnog verhogen. Volgens GGZ Nederland is daar ook ruimte voor. 

Door: Redactie Nationale Zorggids