Normal_bier_proost_alcohol_drank

Onderzoekers hebben aangetoond dat men geen extra risico heeft op aderverkalking met licht tot matige alcoholgebruik. Er werd gebruik gemaakt van een coronaire CT angiografie om de conditie van de kransslagader rondom het hart te meten. Hieruit bleek dat alcohol niet leidt tot de verkalking van aderen en een hoger risico op hartziektes. Dit meldt Nu.nl.

Aan het onderzoek deden bijna 2.000 mensen mee. Zij stonden allemaal op de wachtlijst voor een coronaire CT angiografie, een methode waarbij geen incisie in de huid gemaakt hoeft te worden om de functie van de kransslagader te meten. Zij werden ook gevraagd naar hun alcoholgebruik door de onderzoekers van Radiological Society of North America (RSNA). Uit de data bleek dat de alcoholdrinkers niet vaker last hadden van aderverkalking dan de deelnemers die geen alcohol dronken. Gemiddeld dronken de deelnemers 6,7 glazen alcohol per week.

Ook was er geen duidelijk verschil tussen de verschillende soorten alcohol die genuttigd werden, zoals bier of sterke drank. Uit eerder onderzoek bleek dat lichte alcoholconsumptie van maximaal veertien glazen per week de kansen op een hartziekte juist zou kunnen verkleinen. Uit het onderzoek van RSNA komt dat niet naar voren, maar de onderzoekers willen meer onderzoek uitvoeren. De hypothese zou daarmee kunnen worden bevestigd of ontkracht.

Door: Redactie Nationale Zorggids