Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Dankzij een recente uitspraak van een rechter in Rotterdam, voelen andere pgb-slachtoffers zich gesteund in hun eigen zaak. Het zorgkantoor van DSW spande een rechtszaak aan tegen het Rotterdamse zorgbureau Svea Zorg. De eigenaresse misbruikte de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) van cliënten. In november oordeelde de rechtbank dat zij het geld terug moet betalen en niet de gedupeerden. Dat meldt Tubantia. 

In soortgelijke fraudezaken vinden rechters vaak dat cliënten het geld moeten terugbetalen aan het zorgkantoor en niet het frauderende zorgbureau. En dat is niet gek, want in de wet ligt vastgelegd dat pgb-houders zelf verantwoordelijk zijn voor hun geld. De Rotterdamse rechtbank oordeelde echter dat de eigenaresse ‘inbreuk maakte op het vermogen van DSW’, wat gezien wordt als een onrechtmatige daad.

Het zorgkantoor van Menzis ziet de zaak van DSW als voorbeeld. “Alle respect voor DSW dat ze hiermee hun nek hebben uitgestoken. Wij willen heel graag hun voorbeeld volgen en zijn achter de schermen al een tijd bezig om te kijken hoe we dat kunnen aanpakken. Probleem is wel dat je keihard moet kunnen bewijzen dat er sprake is van fraude”, zegt Menzis-woordvoerder Jessica Winkelhorst. Het is lastig voor Menzis om genoeg bewijs te verzamelen, omdat de zorgverzekeraar niet bevoegd is om onderzoek te doen bij eventueel frauderende zorgbureaus.

Door: Redactie Nationale Zorggids