Normal_therapie__psychiater__psychiatrie__psychotherapie__therapeut

Mensen worden steeds minder vaak doorverwezen naar de gespecialiseerde ggz. Zij krijgen in de eerste instantie vaak een lichtere vorm van zorg. 79 procent van de patiënten die het jaar ervoor geen geestelijke zorg had ontvangen ging in 2015 naar de praktijkondersteuner (poh) van de huisarts. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van een marktscan ggz. 

In 2015 spraken 427.000 mensen met een praktijkondersteuner, 16 procent meer dan in 2014. Zo’n 710.000 cliënten kregen zorg vanuit de gespecialiseerde ggz en 281.000 mensen kregen een behandeling vanuit de basis-ggz.

De kosten in de ggz zijn in 2015 gedaald met 1,4 miljard euro. Dit heeft te maken met de decentralisatie van diverse zorgtaken. Zo is beschermd wonen en ambulante begeleiding overgeheveld naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugd-ggz overgeheveld naar de Jeugdwet.

Patiënten die worden doorverwezen naar de gespecialiseerde ggz krijgen intensievere en langere behandelingen. Ook het aantal patiënten dat wordt opgenomen is gestegen. Steeds minder patiënten worden rechtstreeks naar de gespecialiseerde ggz doorverwezen. Ze krijgen eerst een lichtere vorm van zorg, voordat zij een eventuele doorverwijzing krijgen. Toch hebben patiënten binnen de gespecialiseerde ggz een zwaardere zorgvraag.

Door: Redactie Nationale Zorggids