Normal_roken_sigaret_vrouw

Nog niet eerder klaagde een gezonde roker de tabaksindustrie aan, tot nu. Een 25-jarige vrouw doet aangifte wegens zware mishandeling. Ze vindt het namelijk niet haar schuld dat ze verslaafd is, maar de schuld van de industrie. Dat meldt Algemeen Dagblad.

De vrouw zegt dat ze op jonge leeftijd begon met roken, zonder dat ze wist wat de gevolgen waren. Daar kwam ze pas veel later achter. “Pas jaren later kom je erachter dat mensen longkanker krijgen en waardoor. Toen rookte ik al jaren. Dat is wat de rookindustrie wil: jonge mensen verslaafd maken. Om geld te verdienen. Dat is zo naar. Ik hoop dat meer gewone rokers gaan inzien wat ze is aangedaan”, aldus Charlotte Pelt, studente rechtsgeleerdheid.

De reden van haar aangifte, is dezelfde reden als waarvoor KWF Kankerbestrijding eerder dit jaar aangifte deed wegens zware mishandeling: de sjoemelsigaret. Een sigaret met filtergaatjes die beter zou zijn voor de gezondheid. De sjoemelsigaret, ook wel bekend als de ‘gewone sigaret’, zou zorgen voor minder schadelijke stoffen in het lichaam. Het probleem is echter dat de gaatjes in de sigaret vaak geen nut hebben, omdat de mond deze afsluiten. Met als gevolg dat er juist meer nicotine wordt geïnhaleerd.

Pelts’ advocaat Bénédicte Ficq spreekt van een bijzondere aangifte. De meeste aanklachten zijn gedaan door zieken (longkanker) en door KWF Kankerbestrijding, maar nog niet eerder door iemand die niet zichtbaar ziek is. Het is nog niet eerder gebeurd dat het Openbaar Ministerie (OM) overging tot vervolging. Deze bekijkt nu wat de mogelijkheden zijn. Als de zaak inderdaad naar de rechtbank gaat, wordt dit de eerste strafrechtelijke vervolging ooit voor een tabaksproducent. 

Door: Redactie Nationale Zorggids