Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

Het rioolwater van Amsterdam bevat de hoogste concentratie xtc-resten van heel Europa. Dat blijkt uit een analyse van het rioolwater in 56 steden in Europa. Daarvoor nam het European Monitoring Centre of Drugs and Drugs Addiction monsters in 19 landen, waaronder Nederland. Het riool in Eindhoven bevat juist veel cocaïne en amfetamine. Dit meldt Telegraaf.

De hoeveelheid drugsresten in het rioolwater wordt sinds 2011 bijgehouden. De score voor resten van cocaïne en amfetamine in Nederland laat een grillig patroon zien, vindt het Trimbos Instituut. Ook is in het rioolwater van Amsterdam en Eindhoven een duidelijke stijging te zien in de resten van xtc. Volgens het Trimbos Instituut is echter lastig te zeggen hoe de analyse precies is opgedeeld. Zo wordt er geen onderscheid gemaakt tussen drugs die gedumpt is en drugs die door mensen geconsumeerd is. “Voor Amsterdam kan ook niet uitgesloten worden dat de hoge waarde in 2017 met een dumping te maken heeft”, aldus het Trimbos Instituut.

De hoeveelheden drugs in het rioolwater waren het hoogst in West- en Zuid-Europa. Vooral in België, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Spanje. In Oost-Europa was juist de laagste score van Europa gemeten voor cocaïne in het rioolwater.

Door: Redactie Nationale Zorggids