Normal_hersens__hoofd

Dementie komt niet alleen voor onder ouderen, soms treft het ook jongere volwassenen. In de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden krijgt het jonge personage Marieke de diagnose frontotemporale dementie (FTD). Tot grote schrik van een kijker wordt de ziekte verkeerd uitgebeeld. “Ik voel me echt miskend”, zegt Sandy. Haar man kreeg op 31-jarige leeftijd FTD en overleed twee jaar later aan de gevolgen ervan. Dit meldt RTL Nieuws. 

Patiënten met FTD hebben zelf niet door dat ze ziek zijn en bevinden zich langere tijd in een ontkenningsfase. In Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) heeft het personage als snel door dat ze een probleem heeft. “Ik was echt heel blij toen ik hoorde dat er een jonge patiënt met deze vorm van dementie in de serie kwam. Veel mensen halen het door elkaar met Alzheimer, weten niet wat de symptomen zijn. Maar toen ik het zag, dacht ik: zo is het helemaal niet.”

Volgens neuroloog Yolande Pijnenburg laat het karakter in GTST meer de symptomen van een alzheimerpatiënt zien dan van een FTD-patiënt. Dementie heeft niet één ziektebeeld, met name omdat er verschillende vormen van de ziekte zijn. Alzheimer en frontotemporale dementie zijn daar twee voorbeelden van. Alzheimerpatiënten hebben vaak een goed besef van hun ziekte, vooral in het beginstadium. Patiënten met FTD niet. Zij klagen bovendien ook niet, omdat ze niet weten dat ze ziek zijn. Dit in tegenstelling tot het zieke personage Marieke. 

Door: Redactie Nationale Zorggids