Normal_depressie_eenzaam

De ggz in Eindhoven (GGzE) opent dit jaar een licht- en leefstijlcafé. Wie worstelt met een winterdepressie, moet hier op doktersvoorschrift binnen vijf dagen terechtkunnen voor lichttherapie, als het aan GGzE-psychiater Lisette Rops ligt. Zij hoopt dat het initiatief landelijk navolging vindt, zodat het voorschrijven van antidepressiva drastisch afneemt.

“Lichttherapie is minder belastend dan medicatie en bewezen effectief”, zegt Rops. “Cliënten zijn er beter mee geholpen en het scheelt aanzienlijk in de zorgkosten. Voorwaarde is dat we alle drempels wegnemen. Daar willen we in Eindhoven het goede voorbeeld voor geven.”
 
Platform Psychische Gezondheid MIND, dat voor de tweede keer haar MIND Blue Monday Run organiseert, vernoemd naar de somberste dag van het jaar, is blij met het initiatief. “Als de blaadjes gaan vallen, stromen bij MIND Korrelatie de hulpvragen binnen,” zeg psychologe en hulpverleenster Kirsten de Kok. “Een winterdepressie is met lichttherapie goed en snel te bestrijden, dus mogen we ons niet neerleggen bij wachttijden.”
 
 
 
Door: Redactie Nationale Zorggids / Ton Hilderink