Normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Lachgas was op Koningsdag populair. Verschillende mensen in Amsterdam, met name jongeren, gingen er afgelopen zaterdag aan onderdoor en werden onwel. Gemeenten hebben moeite met het opstellen van beleid hieromtrent. Het gebruik van lachgas is nog toegestaan, maar de verkoop ervan niet. Waar gemeenten het daarom vooral moeilijk mee hebben is het handhaven van de verkoop. Dit meldt de Telegraaf. 

Al is het gebruik van lachgas niet verboden, gevaarlijk kan het wel zijn. Met name voor gebruikers die al alcohol en ander verdovende middelen hebben gehad. Het Trimbos-instituut waarschuwt dan ook voor lachgas en vreest voor de langetermijngevolgen.

Sinds 2016 valt lachgas onder warenwet

Lachgas valt sinds 2016 onder de warenwet en voor de verkoop ervan op straat is een ventvergunning nodig. “Maar het gebruik en uitdelen is niet verboden. Een verkoper kan dus gewoon ontkennen dat hij het spul uitdeelt. Dat maakt handhaven op lachgas bijna onmogelijk”, zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. 

Zuurstoftekort, hersenbeschadiging en bevriezingsletsel 

Lachgas geeft een kortdurende maar sterke roes. Door het zuurstoftekort dat optreedt kunnen gebruikers last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid en flauwvallen. Langdurig gebruik van lachgas kan hersenbeschadiging veroorzaken omdat het gas de werking van vitamine B12 blokkeert. Daarnaast is er risico op bevriezing (van de longen, lippen, neus en stembanden), gehoorschade en zelfs onvruchtbaarheid. 

Door: Nationale Zorggids