Normal_antipsychoticum_antidepressiva

Enterovirussen zijn zeer besmettelijk en veroorzaken bij sommige mensen levensbedreigende ziektes. Het antidepressivum fluoxetine (Prozac) kan in de toekomst mogelijk worden ingezet in de strijd tegen deze ziekteverwekkers, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Het middel kan gebruikt worden om antivirale medicijnen te maken. Dit meldt UU. 

Volledig nieuwe antivirale middelen ontwikkelen kost veel tijd en geld. Bovendien moet na de ontwikkeling ervan nog worden vastgesteld of ze veilig en effectief genoeg zijn. Onderzoekers bestuderen daarom geregeld bestaande medicijnen om te achterhalen of ze virusremmend zijn. Deze middelen zijn al klinisch getest op veiligheid en effectiviteit. Toch kost het veel tijd om te ontdekken hoe een medicijn virussen kan remmen.

Geen antiviraal middel beschikbaar 

Jaarlijks zorgen enterovirussen als het rhinovirus, coxsackievirus en het poliovirus voor miljoenen besmettingen. En voor die miljoenen mensen is nog geen antiviraal medicijn beschikbaar. Het antidepressivum fluoxetine blijkt zich aan het 2C-eiwit van de enterovirussen te hechten, waardoor het het eiwit laat stoppen met werken. Fluoxetine zorgt ervoor dat het virus zich vermenigvuldigt.

“Dit is het eerste gedetailleerde inzicht in hoe het 2C-eiwit van het enterovirus geremd kan worden door kleine moleculen. Dat vergemakkelijkt verdere ontwikkeling van anti-enterovirale medicijnen, die de impact van deze virussen op de samenleving kunnen verminderen”, legt universitair docent Daniel Hurdiss van de Universiteit Utrecht uit.

Door: Nationale Zorggids

Lees ook: Verkoudheidsvirus kan zorgen voor verlamming bij kinderen