Normal_depressie-vrouw-meisje-eenzaam-verdrietig-alleen

De coronamaatregelen hebben grote invloed gehad op het leven en de psychische gezondheid van jongeren. Begin 2021 liet het Nivel al zien dat vooral jongvolwassenen vaker naar de huisarts gingen voor depressieve gevoelens en angst tijdens lockdowns. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dat ook in de rest van 2021 zo was. Vooral jonge vrouwen kwamen vaker bij de huisarts voor depressieve gevoelens. Dit meldt Nivel. 

In vergelijking met twee jaren voor de coronapandemie, is een duidelijk verschil in de zorgvraag in de huisartsenpraktijk tijdens de pandemie. Wat opvalt zijn de veranderingen in de zorgvraag van 20-24 jarigen met klachten depressie en angst. 

Hoger aantal huisartscontacten voor depressieve gevoelens

Voor jonge vrouwen lag het aantal huisartscontacten voor depressieve gevoelens, angstklachten en angststoornissen in 2021 hoger dan voor de pandemie. Voor 20-24-jarigen was de toename het duidelijkst. Voor 15-19-jarige meiden was het aantal contacten vanwege depressieve gevoelens vooral in de eerste helft van 2021 hoger dan voor de pandemie. Voor jonge mannen was er weinig verschil vergeleken met de jaren voor de pandemie. Alleen 20-24-jarige mannen hadden in de eerste helft van 2021 meer contacten voor depressieve klachten dan in de jaren ervoor.

Door: Nationale Zorggids
Bron: Nivel, https://www.nivel.nl/nl/nieuws/2021-meer-jonge-vrouwen-naar-de-huisarts-met-depressieve-gevoelens-en-angst, geraadpleegd op 11-3-2022