Moeder waarschuwt voor chemische toxicatie door xtc na dood dochter

Een 19-jarige studente uit Delft is overleden na het gebruik van xtc. Het vermoeden is dat ze door chemische intoxicatie is komen te overlijden, maar haar exacte doodsoorzaak wordt nog vastgesteld. Haar moeder weet dat het een ongeluk was, maar wil ouders en jongeren waarschuwen voor drugs, al is het maar één pilletje. Dit meldt Omroep West. 

Op zaterdag 5 maart ging de studente feesten in Rotterdam. De dag erna wordt haar moeder gebeld met de boodschap dat ze in het ziekenhuis ligt na gebruik van xtc. Haar lichaamstemperatuur was 42 graden toen ze in het Erasmus MC aankwam. Ze lag in een coma op de intensive care en kon niet meer zelfstandig ademen. Nog diezelfde meldde de arts dat de lever van de jonge meid kapot was en ze de avond niet zou halen. Haar moeder heeft nu een missie: “Ik wil andere ouders waarschuwen. Alleen zeggen: je mag niet, dat helpt niet. Praat over drugsgebruik.”

Elke pil heeft een ander effect

In xtc zit de werkende stof mdma. Complicaties die volgens het Trimbos-instuut kunnen optreden zijn oververhitting, hartproblemen en leverfalen. “Veilig gebruik bestaat niet. Elke pil heeft een ander effect op het lichaam.” Het onderzoeksinstituut raadt iedereen aan om vooraf hun pillen te laten controleren.

Door: Nationale Zorggids