NVA: 'TikTok-filmpjes over autisme kunnen tot onterechte diagnoses leiden'

Op TikTok en Instagram zijn allerlei filmpjes te zien over autisme. Veel mensen zullen zich hierin herkennen en wellicht een eigen diagnose stellen. Volgens de filmpjes hebben je bijvoorbeeld autisme als je sokken niet fijn vindt, vaak te laat komt, belangst hebt en ervan houdt om films en series vaak opnieuw te kijken. Maar de Nederlandse Vereniging voor Autisme stelt dat er veel meer factoren spelen om een officiële diagnose voor autisme te krijgen. Dit meldt Radar. 

De enige mensen die officieel in staat zijn om mensen te diagnosticeren met autisme zijn gz-psychologen en psychiaters en zij doen dit na een zeer zorgvuldig traject, zegt de NVA. “Er wordt onder meer via ouders een beeld vastgesteld van hoe iemand als jong kind was. Om de diagnose autisme te krijgen, moeten de kenmerken namelijk al vanaf de kindertijd aanwezig zijn.” Daarnaast is volgens de NVA niemand hetzelfde en zijn er heel veel verschillen tussen mensen met autisme, en kan één persoon er bijvoorbeeld er zijn hele leven grote problemen door hebben en een ander matig zijn aangetast in de kwaliteit van leven.

Onderschatting van problemen

Openheid over autisme is volgens de vereniging voor mensen met autisme goed, maar door dit soort TikTok-trends stellen mensen hun eigen onterechte diagnose wat tot onderschatting van de problemen bij mensen met échte autisme kan leiden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky