Low-stimulus zone HandicapNL trekt de aandacht op Awakenings

Afgelopen weekend vond het technofestival Awakenings plaats in de Beekse Bergen. Speciale aandacht was er voor de low-stimulus zone van HandicapNL. Een initiatief om drukke festivals toegankelijker te maken voor mensen die snel overprikkeld raken, zoals mensen met adhd, angststoornissen of autisme. Er stonden vier cabines met een huiskamersfeer en geluidsdemping. Dit meldt NPO 3 FM. 

Volgens HandicapNL waren er dit weekend veel nieuwsgieren, niet alleen voor henzelf maar ook voor vrienden of familie die normaal gesproken een festival overslaan uit angst voor overprikkeling. Prikkelarme zones zijn belangrijk voor mensen met autisme adhd of een angststoornis. Maar de cabines zijn er ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook zijn er ruimtes in de low-stimulus zone om medicatie toe te dienen of bijvoorbeeld een nieuwe stoma aan te brengen.

Toegankelijkheid Awakenings

HandicapNL nodigde onder meer de 24-jarige rolstoelgebonden Micha uit om de toegankelijkheid van Awakenings te testen. “Pas later besefte ik dat ik zelf ook veel baat zou kunnen hebben bij het gebruik van de prikkelarme ruimte. Een hele dag op een festival heeft een grote impact op je lichaam en geest. Het is de ideale plek om bij te wonen”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky