Jeugdzorg lokaal regelen

GRONINGEN - In de Verenigde Staten bestaat een voorbeeld van lokaal toezicht op de jeugdzorg dat goed zou kunnen aansluiten op de decentralisatie van jeugdzorg in Nederland, die het kabinet-Rutte II graag ziet gebeuren. Dat staat te lezen in een inzending van Channa Minke op de website BinnenlandsBestuur.nl.

Minke is op dit moment bezig met een onderzoek naar de jeugdzorg in de VS voor haar Master of Public Administration aan de Nederlandse School voor het Openbaar bestuur. Daarin beschrijft ze het lokale toezicht in South Carolina op ieder kind dat onder de verantwoordelijkheid van de overheid in een instelling of pleeggezin is geplaatst.

Dit lokale toezicht is bedoeld om de goede besteding van belastinggeld te controleren en om eventuele risico’s als misbruik op tijd te ontdekken. Lokale evaluatieteams, die bestaan uit vijf vrijwilligers en een vertegenwoordiger van de overheid, bekijken de situatie van ieder kind en voeren gesprekken met alle betrokken partijen. Zo wordt van elk geval een volledig beeld gevormd dat in een nationale database wordt vastgelegd.

Landelijk systeemtoezicht geeft geen volledig beeld van de veiligheid en het welzijn van elk kind volgens Minke. Daarom is de voorgenomen decentralisatie een goede stap. De angst voor de versnippering van toezicht kan worden weggenomen door een aanpak als die in South Carolina. "In alle gemeenten wordt op deze manier de menselijke maat als uitgangspunt genomen voor de veiligheid en het welzijn van de meest kwetsbare kinderen."

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem